Vijesti

2014 / Predstavljena brošura „Savjeti o sigurnosti“

Predstavljena brošura „Savjeti o sigurnosti“

08.01.2014

P1170644U prostorijama Zagrebačke županije predstavljana je brošura „Savjeti o sigurnosti“, koja objedinjuje osnovne informacije i postupke, pravila i preporuke kojih se treba pridržavati kako bi se umanjile posljedice mogućih kriznih situacija. Brošura je nastala zajedničkom suradnjom Veleučilišta Velika Gorica i Zagrebačke županije, a oko 110 tisuća primjeraka bit će podijeljeno polaznicima osnovnoškolskih i srednjoškolskih obrazovnih ustanova, ali će stići i na kućne adrese na području Zagrebačke županije.

Dekan Veleučilišta Velika Gorica, mr.sc. Ivan Toth, v.pred.,prof., na predstavljanju brošure pohvalio je nastojanja Zagrebačke županije na području senzibiliziranja javnosti na razne opasnosti koje nam svima prijete, kao i potrebu podizanja razine sigurnosti građana.

– U svim društvima normalan tijek života povremeno prekidaju kritična razdoblja, praćena osjećajem prijetnje i nesigurnosti koje dovode u pitanje način na koji ljudi razumiju svijet oko sebe. Takve situacije, koje zovemo krizama, katastrofama, velikim nesrećama ili nekim drugim terminima, mogu biti uzrokovane prirodnim silama, namjernim akcijama “drugih”, ali i ljudskim pogreškama u radu i upravljanju tehnologijom. Svaki izvanredni događaj kao i svaka druga nesreća rezultira određenim posljedicama koje nepripremljenost i nedovoljna informiranost stanovništva o nastalim izvanrednim događajima i njegovim posljedicama po ljude i njihovu imovinu mogu izazvati neželjene efekte. Zbog toga je vrlo važno i obveza je svake društvene zajednice, od lokalne do državne, da pravovremeno informira, upozori i pripremi stanovništvo na te opasnosti-, rekao je, među ostalim, dekan Toth.

Zagrebačka županija i sama je posljednjih godina osjetila posljedice prirodnih katastrofa, prije svega, poplave 2010. godine. Stoga je inicijativa za izdavanjem brošure prepoznata kao nešto nužno. –Trebamo raditi na tome da bude što manje situacija u kojoj se gube ljudski životi i u kojima nastaju štete, tako da je ova brošura materijal koji će pomoći da toga bude što manje i da budemo što manje ugroženi, jer dobra priprema je polovica rješenja- rekao je župan Zagrebačke županije, mr.sc. Stjepan Kožić, zahvalivši svima koji su sudjelovali u izradi brošure.

O važnosti izdavanja priručnika „Savjeti o sigurnosti“ govorio je i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje, dr.sc. Jadran Perinić.

P1170650– Radi se o jednom vrlo praktičnom savjetniku što i kako učiniti u određenoj situaciji. Po prvi puta u brošuri su povezane razne krizne situacije, ali i situacije u kojima se svakodnevno možemo naći, poput provala, pljački ili trgovine ljudima. Mi se kao građani često ponašamo neodgovorno i prema sebi, ali i prema svom okruženju i time stvaramo dosta nedaća. Svaka uputa koja će pomoći da ne činimo takve stvari, te kako pomoći sebi i drugima oko sebe, vrlo je važna. Stoga je i ova brošura vrijedan poduhvat-, istaknuo je ravnatelj Perinić.

Inače, „Savjeti o sigurnosti“ vrlo je zanimljiv priručnik s lako čitljivim i razumljivim tekstom, koji daje konkretne savjete, korisne u svakodnevnom životu. U uvodnom dijelu obrađeni su znakovi za uzbunjivanje, načini pozivanja hitnih službi, vrste kriznih događaja, te postupci i mjere opreza kod nesreća. Potom su kratko opisane različite krizne situacije i preporučeni postupci, a u priručniku je i ilustrirani savjetnik s najnužnijim postupcima.

Ovu iznimno vrijednu brošuru pripremio je Branko Herček, struč.spec.ing.admin.chris., viši stručni suradnik za zaštitu i spašavanje Zagrebačke županije, dok su recenzenti mr. sc. Ivan Toth, v.pred., prof, dr.sc. Marinko Ogorec, prof.v.š. i Petar Vitas, v.pred.

Skip to content