Vijesti

2014 / Optometrija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti

Optometrija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti

01.04.2014

Slika_RefractionsEuropska komisija pokrenula je javnu raspravu o primarnoj zdravstvenoj zaštiti s posebnim naglaskom na učinkovito ulaganje u zdravstvo.

Svrha rasprave je stvaranje zajedničkog stajališta o konceptu primarne zdravstvene zaštite, analiziranje postojećih financijskih mehanizama u primarnoj zdravstvenoj zaštiti te pronalazak rješenja kako učinkovito osigurati najbolju zdravstvenu skrb za građane.

Javna rasprava dostupna je svima, a interesne strane mogu do 11. svibnja 2014. dostaviti svoje primjedbe i prijedloge kako bi se mogla formulirati konačna stajališta o ovoj važnoj temi. U sklopu navedenog, očitovat će se i Europsko vijeće očnih optičara i optometrista.

Naime, sustavi zdravstvene zaštite u Europskoj uniji znatno se razlikuju među državama članicama. Primjerice, u pojedinim državama članicama javne bolnice čine sastavni dio nacionalnog zdravstva i gotovo se u potpunosti temelje na načelu solidarnosti. Takve se bolnice financiraju izravno iz doprinosa socijalnog osiguranja i ostalih državnih sredstava i iste besplatno pružaju svoje usluge na temelju univerzalnog pokrića, što je slučaj i sa našom zemljom.

U brojnima ostalim državama članicama, bolnice i ostali pružatelji usluga zdravstvene zaštite nude svoje usluge za naknadu, bilo izravno od pacijenata ili njihova osiguranja. U takvim sustavima postoji određeni stupanj tržišnog natjecanja između bolnica u vezi s pružanjem usluga zdravstvene zaštite.

Kada govorimo o optometristima, što je za naše Veleučilište posebno važno, oni su stručnjaci za primarnu brigu o vidnoj oštrini i imaju važnu ulogu u prevenciji bolesti. Dosadašnje napravljene studije pokazuju da bi bilo poželjno da upravo optometristi, koji su u većini zemalja članica EU zdravstvene struke, budu ravnopravan dio primarne zdravstvene zaštite koji bi pružio podršku zdravstvenom sustavu RH, financijski ga rasteretio, smanjio liste čekanja na oftalmološki pregled te sudjelovao u prevenciji bolesti. Na taj način, oftalmolozima bi se upućivale osobe koje trebaju liječničku pomoć i liječenje oka, a ne i osobe koje trebaju mjerenje oštrine vida odnosno određivanje očnih pomagala za korekciju vidne oštrine kao što su naočale i kontaktne leće. Optimizacija svakog sustava, pa tako i sustava zdravstvene zaštite doprinosi većem standardu življenja.

Prema statistikama koje su rađene u Hrvatskoj i Europi posljednjih godina među vozačima motornih vozila je čak oko 60% osoba koji nemaju potrebnu vidnu oštrinu, a sudjeluju u prometu. Veća dostupnost mjerenja vidne oštrine, a koju u mnogim zemljama EU rade optometristi, svakako bi smanjila liste čekanja na oftalmološki pregled, ali i na vrijeme omogućilo upućivanje liječniku oftalmologu osoba kod kojih se sumnja na bolesti u vidnom sustavu i time povećao broj ranih otkrivanja bolesti i doprinijelo njihovoj prevenciji u cijelosti.

Više o samoj javnoj raspravi možete pronaći na stranicama Europske komisije http://ec.europa.eu/health/expert_panel/consultations/primarycare_en.htm

Skip to content