Vijesti

2023 / Uloga optometrije i optometrista u zdravstvenom sustavu- predstavnici VVG-a na tematskoj sjednici Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku

Uloga optometrije i optometrista u zdravstvenom sustavu- predstavnici VVG-a na tematskoj sjednici Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku

02.11.2023

Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora održalo je tematsku sjednicu o važnosti i ulozi optometrije u hrvatskom sustavu zdravstva. Bila je ovo prilika da naši predstavnici upoznaju članove Odbora, a onda i stručnu i širu javnost o ulozi optometrije i optometrista u zdravstvenom sustavu te da se ova profesija stavi u područje kojem doista i pripada, a to je zdravstvo.

Potpredsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Maja Grba-Bujević je pri otvaranju sjednice naglasila važnost prevencije i redovite kontrole vida u kojoj, kako je navela, optometristi-inženjeri optometrije, odnosno prvostupnici specijalizirani za primarnu očnu skrb mogu imati važnu ulogu.
Europska unija je 2014. godine optometriju uvrstila u primarnu zdravstvenu zaštitu i time potvrdila smjernice prema članicama Unije kojima optometrijska struka i optometristi pripadaju u zdravstvenu djelatnost. No, iako mnogi optometristi u Hrvatskoj već sada rade u suradnji s liječnicima te su sastavni dio njihovih timova, optometristi nisu zdravstveni radnici, istaknula je Grba-Bujević.
Nadalje, prema podacima Međunarodne agencije za prevenciju sljepoće (IAPB; The International Agency for the Prevention of Blindness) u 2020. godini u Hrvatskoj je poteškoće s vidom imalo gotovo 780 tisuća Ijudi, uključujući 12 tisuća slijepih osoba te upozorila na to kako mnoge očne bolesti ako nisu na vrijeme otkrivene, prepoznate i liječene mogu uzrokovati trajni gubitak vida.
Prevencija i redovita kontrola vida izuzetno su važne, te su na sjednici Odbora naši predstavnici pojasnili ulogu optometrije u primarnoj očnoj skrbi u zdravstvenom sustavu Hrvatske te koje su prepreke i prednosti njihova uključivanja u zdravstvene radnike.
Naime, sjednica je sazvana na inicijativu Hrvatske udruge optometrista čiji predstavnici smatraju da bi se uključivanjem optometrista u tim s oftalmolozima, među ostalim, uz dobivanje više vremena za pacijente i edukacije, povećala i mogućnost prevencije oštećenja vida. Optometristi bi tako, u okviru svojih kompetencija, mogli napraviti neke od dijagnostičkih pretraga i snimanja te potom oftalmologu proslijediti dobivene rezultate na očitanje i daljnji postupak. Time bi se, kako je rečeno, smanjile liste čekanja za pregled kod oftalmologa i rasteretio zdravstveni sustav.
Detaljan pregled ove profesije dala je naša nastavnica Mgr. Sonja Drugović, ujedno i predsjednica Hrvatske udruge optometrista koja je na sjednici navela neke od glavnih znanja i vještina optometrista, te ujedno predstavila naš studij optometrije. –Hrvatska je još 2010. godine uvela optometriste u Nacionalnu klasifikaciju zanimanja pod vrstu 22: zdravstveni stručnjaci i do danas je studij optometrije na Veleučilištu Velika Gorica završilo 520 studenata koji bez polaganja razlikovnih ispita svoje školovanje mogu nastaviti na drugim europskim fakultetima, rekla je Sonja Drugović.
Posebno je naglasila kako optometristi u sklopu svojih kompetencija mogu obavljati postupke kao što su određivanje vidne oštrine, korigiranje refraktivne pogreške, topografiju, određivanje vidnog polja, fotografije fundusa, biometriju, biomikroskopiju, meibomografiju, neinvazivni TBUT, aberometriju, određivanje očnog tlaka beskontaktnim tonometrom i drugo. Dobivene rezultate proslijedili bi na analizu i daljnji postupak oftalmologu čime bi se rasteretio zdravstveni sustav i smanjile liste čekanja, a uključivanjem inženjera optometrije u svoj tim liječnicima bi ostalo više vremena za pacijente i za osobne edukacije.
Dekan Veleučilišta dr. sc. Ivan Toth govorio je o stručnosti predavača na specijalističkom studiju istaknuvši kako su svi oni koji su završili studij zaposleni i to većinom u privatnim zdravstvenim institucijama.–Smatram da se treba racionalizirati zdravstveni sustav, a uvođenjem optometrista u primarnu zdravstvenu zaštitu smanjili bi čekanje na prvi oftalmološki pregled i podigli prevenciju, rekao je dekan te dodao kako ovu profesiju treba regulirati definiranjem kroz regulativu s jasnim naznakama što optometristi mogu, za što su odgovorni i pod kojim uvjetima i s kojim instrumentima mogu raditi.
Voditelj naše katedre optometrije oftalmolog dr. sc. Rajko Pokupec posebno je ukazao na važnost prakse i cjeloživotnog obrazovanja naglasivši kako je nužno imati kvalificirane, a ne samo priučene zdravstvene djelatnike. Specijalistica oftalmologije Neda Striber iz Klinike za dječje bolesti rekla je kako je nužno odrediti tko što radi u sustavu i do koje razine te pozvala na reguliranje optometrije kako bi time poboljšali zdravlje populacije.
U raspravi je posebno istaknuta nužnost reguliranja ove profesije u Hrvatskoj kako bi optometristi pronašli svoje mjesto u timu zdravstvenih radnika. Naglašeno je kako imaju izuzetno velika znanja kojima mogu odraditi velik posao u primarnoj zaštiti i preventivi. Predloženo je da se licenciraju kao neka druga zdravstvena zanimanja koja imaju svoje komore te da ih se na taj način može i kontrolirati u njihovome radu. Zaključeno je kako optometristi rade u zdravstvenom sustavu i predstavljaju djelatnike u zdravstvu, no da je s druge strane ta profesija slabo prepoznata te ju je nužno adekvatno valorizirati i regulirati kao i senzibilizirati i stručnu i opću javnost o potrebi njezinog uvrštavanja u zdravstvenu djelatnost.

Izvor: Hrvatski sabor

Skip to content