Vijesti

2022 / 1. studentska konferencija dr. Božo Vojniković okupila stotinjak studenata

1. studentska konferencija dr. Božo Vojniković okupila stotinjak studenata

21.11.2022

Prva studentska konferencija dr. Božo Vojniković održana je 12. studenoga, a na konferenciji je prisustvovalo stotinjak studenata, alumnija, predavača te zaposlenika Veleučilišta Velika Gorica.
Konferencija je otvorena uvodnom riječju pročelnika studija, izv.prof.prim.dr.sc. Josipa Čuliga koji je pročitao pismo suradnice dr. Bože Vojnikovića, izv.prof.prim.dr.sc. Tee Čaljkušić-Mance. Dekan Veleučilišta dr.sc. Ivan Toth također se obratio studentima te poželio uspješnu konferenciju.
Pozvano predavanje održao je prof.dr.sc. Nikica Gabrić s temom „Uloga optometrije u očuvanju vida“. Prezentacija se bazirala na modernu perspektivu i sve veću ulogu optometrista u očuvanju vida te suradnji oftalmolog-optometrist. Kao pozitivan primjer naveo je Kliniku Svjetlost gdje optometristi pripremaju pacijente te određuju sve pripremne radnje kako bi liječnik obavio razgovor i odredio terapiju.
Dr.sc. Ettore Tamajo predstavio je rad koji je ujedno i posljednji rad dr. Bože Vojnikovića: Gullstrand’s Optical Schematic System of the Eye – Modified by Vojniković & Tamajo.
Na izlaganju završnih radova nastupilo je 13 studenata s usmenim prezentacijama iz različitih područja optometrije. Studenti koji su završili fakultet su mlađim kolegama pokazali moguće teme završnih radova te način pisanja i prezentiranja završnog rada.
Pozvano predavanje na temu „Ortoptika“ održala je prim.dr.sc. Neda Striber. Objasnila je što je ortoptika, istaknula njezinu važnost te buduću ulogu optometrista u ortoptici.
U sklopu konferencije prisutni su mogli pogledati poster sekciju, na kojoj su također bili izloženi završni radovi studenata, njih 27. U ovoj sekciji sudjelovale su i dvije studentice sa Sveučilišta Masaryk iz Brna.
Završni dio konferencije „Optokompas – vodič kroz karijere u optometriji“ upoznao je studente s različitim mogućnostima i karijerama koje mogu ostvariti nakon završetka fakulteta. Panel intervju održan je s alumni studentima a sudjelovali su Tamara Hlavaček, Davor Mihaljević, Marko Sesar, Lea Tandara i Ira Žurić.
Na kraju konferencije uslijedilo je proglašenje najbolje usmene prezentacije i najboljeg postera. Najbolju usmenu prezentaciju imao je Jakov Kušt: Poremećaji binokularnog vida i utjecaj na redovne životne funkcije, dok je nagradu za najbolji poster osvojila Sandra Vujičević Delač: Moderne metode korekcije prezbiopije.
Pročelnik studija Josip Čulig zatvorio je vrlo uspješnu 1. studentsku konferenciju dr. Božo Vojniković, čestitao najboljima te poželio da se i sljedeće godine studenti odazovu u tako velikom broju.

Skip to content