Vijesti

2018 / Dan mimoza – tražio se buketić više

Dan mimoza – tražio se buketić više

22.01.2018

U humanitarnoj akciji prodaje mimoza povodom obilježavanja Dana borbe protiv raka vrata maternice prikupljeno je oko pet tisuća kuna. No, radi se o simboličnoj prodaji cvijeća kojoj je glavni cilj osvijestiti žene o važnosti prevencije kroz redovne preglede, kako bi na vrijeme zaštitile svoje zdravlje.
Mimoze su se prodavale na dvije lokacije – na Tržnom centru i ispred Pučkog otvorenog učilišta. Pokazalo se da Goričani znaju koji je cilj akcije koja je ove godine u Velikoj Gorici organizirana šesti puta.
No, to još nije dovoljno, jer se radi o bolesti koja se, prema riječima Nede Ferenčić Vrban, dr. med., u današnje vrijeme uopće ne bi trebala razviti s obzirom na mogućnosti njenog ranog otkrivanja. Ipak, brojke govore da ne radimo dovoljno dobro i da moramo uložiti još veći napor u njenom sprečavanju.
A brojke kažu da od raka vrata maternice godišnje umre 120 žena, dok je broj novooboljelih svake godine više od 350.
Liječnica Ferenčić Vrban i ove se godine odazvala našoj akciji, a cvijeće su i prodavali i kupili i čelnici ovoga grada, gradonačelnik Dražen Barišić sa svojim zamjenicima Ervinom Kolarcem i Krešimirom Ačkarom. I veliki broj Goričana dao je svoj doprinos da se mimoze brzo prodaju pa se tako tražio buketić više. Humanitarnu akciju organizirali su Veleučilište Velika Gorica, Grad Velika Gorica, Hrvatska liga protiv raka, Udruga Zdravka, Poliklinika Zahi i LC Lenuci. Zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način pomogli u akciji, posebno našim studenticama očne optike.

Fotografije: David Jolić (City portal) i Kronike Velike Gorice

Skip to content