Vijesti

2021 / Dan planeta Zemlje – obnovimo našu zemlju

Dan planeta Zemlje – obnovimo našu zemlju

22.04.2021

“Obnovimo našu Zemlju” (engl. “Restor Our Earth“) slogan je ovogodišnjeg obilježavanja Dana planeta Zemlje koje traje više od 50 godina.

Ove zanimljivosti možda niste znali, a mogu dobro doći:

John McConnell prvi je predstavio ideju obilježavanja Dana planeta Zemlje na konferenciji UNESCO-a 1969. godine, a naziv Earth Day prvi put upotrijebio je 21. ožujka 1969. gradonačelnik San Francisca Joseph Alioto kada je odlučio da će se na području grada ovaj dan službeno održavati.

No, službeno se ipak počeo obilježavati 1992. godine kada je na konferenciji UN-a usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja, a na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine Opća skupština UN-a  proglasila je 22. travanj međunarodnim Danom planeta Zemlje.

Oko 20 milijuna ljudi je 22. travnja 1970. u Americi izašlo na ulice u znak prosvjeda protiv negativnih utjecaja na okoliš nastalih tijekom 150 godina industrijskog razvoja. Tog dana izvršilo se niz ”suđenja” stvarima koje prouzročuju poluciju, poput starog Chevroleta čija je kazna bila smrt pod udarcima čekića.

Na Dan planeta Zemlje 2012. godine više od sto tisuća ljudi u Kini vozilo je bicikle kako bi smanjili proizvodnju CO2 i potrošnju goriva. U Afganistanu 2011. godine posadilo se 28 milijuna stabala kao dio kampanje “Sadimo stabla, a ne bombe”. Svake godine diljem svijeta na Dan planeta Zemlje muškarci, žene i djeca skupljaju smeće, sade stabla, potpisuju peticije i planiraju bolju budućnost za naš planet.

Zemlja je treći planet do Sunca i star je 4,5 milijardi godina.

Veleučilište svojim djelovanjem aktivni je sudionik u zaštiti, još uvijek, jedinog nam mjesta za život.

 

 

Skip to content