Vijesti

2024 / Erasmus+ – naši studenti i nastavnici u estonskom Tartu Health Care Collegeu

Erasmus+ – naši studenti i nastavnici u estonskom Tartu Health Care Collegeu

02.03.2024

Ukupno 12 studenata sa studijskih programa Upravljanje u kriznim uvjetima, Motorna vozila, Održavanje zrakoplova i Očna optika, zajedno s nastavnicima prof. dr. sc. Sanja Kalambura i dr. sc. Ana Mirenić borave u estonskom gradu Tartu gdje je na Health Care College jučer završena sedmodnevna zajednička nastava u sklopu Erasmus+ projekta Learn4Green. Uz naše i estonske studente i nastavnike, u projektu sudjeluju studenti i nastavnici iz Belgije (Brussels Brabant University College) i Portugala (Polytechnic University Coimbra). Osim predavanja u području zaštite okoliša i održivosti, komunikacijskih vještina i engleskog jezika, sudjelovanja u kvizu znanja i drugim eksperimentima, studentima su omogućene vježbe u kemijskim laboratorijima estonskog fakulteta koji se nalazi u sklopu velikog kampusa u Tartuu, gradu u središnjem dijelu Estonije. Zahvaljujući domaćinima, studenti su s profesorima imali priliku doživjeti rad fakulteta za fiziku u sklopu kojega se nalazi hidrometereološka stanica. Osim spomenutih iskustava, organizirana je cjelodnevna terenska nastava na sjeveru zemlje, u Finskom zaljevu, gdje je smješteno najveće privatno industrijsko poduzeće Viru Keemia Grupp (VGG) koje je usmjereno na rudarenje uljnog škriljevca, izvlačenje nafte iz škriljevca, kombiniranu proizvodnju topline i električne energije te proizvodnju i marketing finih kemijskih proizvoda za različite industrije (poput IT industrije, automobilske, prehrambene, kozmetičke industrije itd.) ). Vožnja sjeveroistočnim dijelom Estonije uz najveće Čudsko jezero (estonki Peipsi järv) koje ujedno čini i prirodnu granicu između Estonije i Ruske Federacije, bilo je, također, vrlo lijepo iskustvo.

Timski rad u skupinama različitih nacionalnosti doprinijelo je jačanju i osvještavanju međukulturalnih vrijednosti i prijenosa znanja i iskustava, kako studentima tako i njihovim profesorima.
Tjedan dana u Estoniji zasigurno je doprinijelo i bogaćenju životnog iskustva za sve one koji su sudjelovali u ovom nastavnom procesu na sjeveru Europe. Sljedeće godine organizirat će se tjedan nastave uživo u Portugalu (Coimbra), potom u Belgiji (Bruxelles), a na kraju projekta bit će organizirana završna konferencija na našem Veleučilištu.

U sklopu dijela projekta održanoga u Estoniji sudjelovalo je ukupno 45 studenta iz četiri spomenute zemlje te 13 profesora. Podsjećamo da je projekt započeo 1. rujna 2023. i trajat će 36 mjeseci, odnosno do 31. kolovoza 2026. Početna konferencija održana je 10. studenog 2023. u Bruxsellesu, dok su prva predavanja na temu energetske krize održana on-line između 27. listopada i 31. listopada prošle godine.
Zahvaljujemo ovom prilikom našim izvrsnim domaćinima u Tartu, cijelom fakultetu Health Care College, rektorici Fakulteta Ulli Preeden, koja nas je pozdravila prilikom dolaska, a posebno kolegici Inge i ostalim kolegicama i kolegama s fakulteta domaćina, kao i svim studentima i nastavnicima koji su sudjelovali u projeku.



Skip to content