Vijesti

2023 / Izložba radova nastalih u sklopu projekta Zelena optika

Izložba radova nastalih u sklopu projekta Zelena optika

10.05.2023

U Centru za posjetitelje Turističke zajednice Velike Gorice sutra u 11 sati bit će otvorena izložba “TUROPOLJSKA PODGUTNICA“, na kojoj će posjetitelji moći vidjeti radove nastale u sklopu projekta “Zelena optika”. Radi se o oslikanim stakalcima naočala na kojima su velikogorički gimnazijalci oslikavali motive turopoljske podgutnice, marame koju su nakada muškarci vezali ispod vrata, a danas dio tradicijske baštine Turopolja.

Podsjetimo da Veleučilište Velika Gorica već nekoliko godina provodi projekt Zelena optika, želeći ukazati na važnost brige o našoj planeti koja prije svega počinje našim smanjenjem otpada i s druge strane, stavljanjem u ponovnu upotrebu velikoga dijela svega onoga što odbacujemo.
Kako bismo pokazali da odbačene stvari mogu imati vrlo lijepu namjenu te biti i zanimljiv poklon, na VVG-u su održavane radionice na kojima su se stakla od naočala, naravno kroz kreativan rad, prenamijenila u lijepe broševe. Oslikavanju stakalaca potom su se pridružili i velikogorički gimnazijalci te članovi Udruge za promicanje inkluzije, te je do sada oslikano nekoliko tisuća stakalaca.
Kako Veleučilište Velika Gorica ima jako dobru suradnju s Politehničkim Institutom iz Coimbre u Portugalu, studenti koju su bili kod nas na razmjeni prihvatili su se obveze širenja Zelene optike i na njihovom fakultetu.
Ovaj je nakit isto tako i dio ponude suvenira u NP Krka i NP Brijuni, dok je prof. dr. sc. Sanja Kalambura za projekt Zelena optika dobila nagradu National Geographic Hrvatske.

Projekt Zelena optika jedinstven je iz više razloga. Na Veleučilištu je to među prvim projektima u suradnji s gospodarstvom u kojem aktivno sudjeluju studenti pod mentorstvom profesora. Na nivou Republike Hrvatske po prvi puta se organizirano prikuplja jedna vrsta otpada koja je bila zanemarena u cijelom sustavu gospodarenja otpadom.

POZIV”><img src="/app/uploads/2023/05/POZIVNICA-1-1-300×150.jpg" alt="" width="300" height="150" class="alignleft size-medium wp-imageNICA

Skip to content