Vijesti

2020 / Nagrada Žuti okvir National Geographica ove godine otišla prodekanici Sanji Kalamburi

Nagrada Žuti okvir National Geographica ove godine otišla prodekanici Sanji Kalamburi

23.12.2020

Prodekanica Sanja Kalambura s projektom Zelena optika dobila je nagradu  Žuti okvir koju  National Geographic Hrvatske dodjeljuje godišnje  za održivi razvoj, znanost i obrazovanje kako bi se potaknulo zanimanje ljudi za učenje i sudjelovanje u održivom razvoju.

Izv. prof. dr. sc. Sanja Kalambura nominirana je među 70 najboljih te je ušla u finale u kategoriji 12. Održiva proizvodnja i potrošnja. Naime, projekt Zelena optika koji razvija i vodi posljednje tri godine na Veleučilištu Velika Gorica nastao je u suradnji s tvrtkom Esssilor Hrvatska i Lotus 91 d.o.o..

Međunarodni projekt „Zelena optika“ je iz akademskog okruženja uspješno zaživio u društvenoj zajednici u Hrvatskoj i Portugalu te čini jedinstven primjer kružnog gospodarstva ukazujući na sprječavanje onečišćenja prirodnog okoliša mikro plastikom iz specifičnog izvora koji predstavljaju kontaktne leće i naočale izrađene od polimera. U projektu su sudjelovali učenici i studenti velikogoričkih obrazovnih institucija koji su u sklopu kreativnih radionica iz naočalnih leća izrađivali broševe.

Dodjela nagrada održana je 23. prosinca,a mogla se pratiti na poveznici https://ngm-odrzivi-razvoj.adriamedia.hr

Skip to content