Vijesti

2022 / Obavijest o održavanju javnih predavanja na Veleučilištu Velika Gorica

Obavijest o održavanju javnih predavanja na Veleučilištu Velika Gorica

26.05.2022

Pozivamo naše studente, nastavnike, zaposlenike i širu zainteresiranu javnost na javna predavanja koja će održati:
1.
• Ema Slavica, dipl. ing. el.
• Tema: Implementacija 5G mreže u Hrvatskoj
• Kratak opis: Kratak pregled razvoja mobilnih mreža od 1G do 4G; motivacija za razvoj 5G mreže; osnovne značajke 5G mreže: arhitektura, parametri komunikacije, napredne tehnologije, sigurnost; inovacije zasnovane na 5G infrastrukturi; implementacija 5G mreže u Hrvatskoj: sadašnje stanje i projekcije za budućnost; prilike i opasnosti.
• Termin: Utorak, 7.6. u 19:15 sati
• Mjesto: Učionica A_180

mr. sc. Ema Slavica, dipl. ing., trenutno je zaposlena u Ministarstvu unutarnjih poslova. Diplomirala je na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu, smjer Industrijska elektronika, a nakon toga završila je sveučilišni poslijediplomski znanstveni studij elektrotehnike na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, smjer Radiokomunikacije. Radila je u Elektrotehničkom institutu “Rade Končar” i poduzeću RIZ Profesionalna elektronika, na poslovima razvojnog inženjera, a zatim u Ministarstvu obrane i MUP-u gdje se pretežito bavila komunikacijskim sustavima i signalima. Uže područje interesa su joj radiokomunikacije.

2.
• Ivan Vanja Švajcer, dipl. ing. el.
• Tema: Uvod u analizu zlonamjernih programa (malware-a)
• Kratak opis: Zlonamjerni programi predstavljaju jednu od najčešćih kibernetičkih prijetnji, kako za kućne korisnike tako i za poslovne i državne organizacije. Napadači koriste zlonamjerni kod kako bi što uspješnije ostvarili svoje ciljeve i izbjegli ranu detekciju antivirusnim programima. U ovom uvodnom predavanju o analizi zlonamjernih programa, saznati ćete koja su znanja potrebna za analizu te ćete dobiti smjernice o alatima koje možete koristiti kako bi lakše razumjeli ponašanje napadača i njihove ciljeve.
• Termin: Utorak, 7.6. u 18 sati
• Mjesto: Učionica A_180

Ivan Vanja Švajcer, dipl. ing. el. radi kao istraživač računalnih prijetnji u Cisco Talos grupi. Odgovoran je za prikupljanje i analizu podataka o najnovijim računalnim prijetnjama pronađenim u Ciscovim izvorima podataka. Autor je mnogih članaka o zlonamjernim programima i predavač na međunarodnim konferencijama kao što su Virus Bulletin, CARO Workshop, BSides i BalcCon. Od 2000. godine, redoviti je kolumnist računalnog časopisa Mreža.

3.
• Alen Adanić, mag. oec., bacc. ing. comp.
• Tema: Sustavi za upravljanje identitetima
• Kratak opis: Kako bi sigurnije upravljali autentifikacijom i autorizacijom, razvijeni su sustavi za upravljanje identitetima. Oni omogućavaju lakše upravljanje kontrolom pristupa, upravljanje digitalnim identitetima, lozinkama, osiguravaju provedbu sigurnosnih politika te pružaju mnogo standardnih integracija (LDAP, OpenID/OAuth, itd.). Osvrnuti ćemo se na prednosti i nedostatke takvih sustava i navesti ćemo nekoliko popularnijih sustava za upravljanje identitetima te ćemo vidjeti koje značajke nudi Keycloak sustav za upravljanje identitetima.
• Termin: Subota, 4.6. u 16 sati
• Mjesto: Učionica IT3

Alen Adanić voditelj je razvojnog tima u King ICT-u s dugogodišnjim iskustvom u razvoju softvera. Završio je Ekonomski fakultet u Zagrebu, smjer Menadžerska informatika te Visoko učilište Algebra, smjer programsko inženjerstvo, a trenutno pohađa poslijediplomski specijalistički studij na FER-u, smjer Informacijska sigurnost. Vanjski je suradnik i gostujući predavač na kolegijima katedre za Informatiku Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, predavač na PUO Algebra, gdje predaje tečaj web programiranja, te je nositelj niza stručnih certifikata (ITIL, MCSD, MCT). Interesi su mu razvoj softvera, korištenje različitih paradigmi u razvoju (OOP, AOP, funkcijsko programiranje) te informacijska sigurnost.
4.
• Sandra Ćavar, dipl. ing. el.
• Tema: Regular expression – prilagodljiva i moćna tehnika
• Kratak opis: Regular expressions su tehnike traženja uzoraka pomoću niza znakova. Koriste se u mnogim programskim jezicima poput C++, Java ili Pythona. Ako i niste programer, možete ih koristiti u raznim situacijama jer olakšavaju pronalazak informacija. Na ovom predavanju biti će objašnjeno kako koristiti neke od tih tehnika.
• Termin: Subota, 4.6. u 15 sati
• Mjesto: Učionica IT3

Sandra Ćavar, dipl. ing. el. programer je s više od 10 godina iskustva u financijskom sektoru. Diplomirala je na FER-u u Zagrebu 2010. godine. U dosadašnjem radu obavljala je različite uloge u timu – kao programer, dizajner baze te voditelj razvojnog tima te ima iskustva u sljedećim područjima:

– Svakodnevni rad s relacijskim bazama podataka koje uključuju projektiranje, programiranje i testiranje novih ili postojećih aplikativnih rješenja.
– Dizajn, održavanje i izrada dokumentacije modela baza podataka, migracija podataka, izrada batcheva u Java programskom jeziku (razvojno okruženje RAD).
– Izrada i održavanje web aplikacija u Spring Frameworku.
Izrada i održavanje REST web servisa (razvojno okruženje STS).

Skip to content