Vijesti

2024 / Obilježavanje Dana civilne zaštite Republike Hrvatske

Obilježavanje Dana civilne zaštite Republike Hrvatske

04.03.2024

Veleučilište Velika Gorica je povodom Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite Republike Hrvatske u suradnji sa Gradom Velikom Goricom organiziralo vježbu Potres VG 2024 te je sudjelovalo na središnjoj manifestaciji u Jastrebarskom.

Vježba koja je održana u Velikoj Gorici 1. ožujka bila je podijeljen u dva segmenta. Prvi dio se odnosio na evakuaciju i spašavanje zaposlenika gradske uprave dok je drugi dio bio organiziran u prostorima VVG-a kao stožerno-zapovjedna vježba za Stožer civilne zaštite Grada Velike Gorice.
Tema vježbe je bila operativno djelovanje Stožera civilne zaštite Grada Velike Gorice kod saniranja primarnih posljedica razornog potresa na području Grada Velike Gorice. Ciljevi vježbe su se odnosili na postupanje Stožera civilne zaštite Grada Velike Gorice temeljem Plana djelovanja civilne zaštite Grada Velika Gorica, provjeru procesa donošenja odluka i pripremu provedbe mjera civilne zaštite (uzbunjivanje i obavješćivanje, evakuacija, traganje i spašavanje, zbrinjavanje, prva pomoć) u slučaju razornog potresa i korištenje informacijsko-komunikacijskih alata za prikupljanje informacija sa terena.
Vježbom su rukovodili predavači Veleučilišta Velika Gorica, Petar Vitas i Igor Milić u neposrednoj suradnji s načelnikom Stožera civilne zaštite Grada Velike Gorice, Jakovom Sivrićem.
Ova aktivnost je nastavak dobre suradnje VVG i Grada Velika Gorica za razvoj operativnih kapaciteta za djelovanje u katastrofama te je na najbolji način obilježen Dan civilne zaštite.
Naši bivši studenti studija Kriznog menadžmenta su isto sudjelovali na vježbi. Toma Vujević na funkciji zamjenika načelnika Stožera civilne zaštite Grada Velike Goricea i Tonka Herček kao djelatnica Područnoga ureda civilne zaštite RCZ MUP – članica tima za analizu vježbe.
Na središnjem obilježavanju Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite Republike Hrvatske održanog u organizaciji MUP-a u Jastrebarskom sudjelovali su predstavnici VVG-a, dr.sc. Marinko Ogorec i Ivica Turčić.
Više o obilježavanju: https://civilna-zastita.gov.hr/vijesti/obiljezen-medjunarodni-dan-civilne-zastite-i-dan-civilne-zastite-republike-hrvatske-u-2024/7803

Skip to content