Vijesti

2024 / Oko 400 sudionika na 17. konferenciji Dani kriznog upravljanja

Oko 400 sudionika na 17. konferenciji Dani kriznog upravljanja

27.05.2024

U Tuheljskim Toplicama završila je dvodnevna Međunarodna znanstveno-stručna konferencija Dani kriznog upravljanja koju Veleučilište Velika Gorica organizira već 17 godina.

Oko 400 sudionika konferencije raspravljalo je o globalno aktualnim temama poput klimatskih promjena, prirodnih katastrofa izazvanih neposrednim ljudskim djelovanjem, međunarodnoj sigurnosti i drugim aktualnim temama koje doista zahtijevaju krizno upravljanje.

Konferenciju je i ove godine otvorio potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, koji se ovom prilikom osvrnuo na klimatske promjene koje su zadesila cijeli naš planet. „Poplave neslućenih razmjera uslijed velike količine oborina, veliki požari uslijed suše te jaki potresi u mnogim zemljama diljem svijeta govore nam kako je ovo vrijeme izazovnije nego ikad prije i zahtijeva nove modele upravljanja krizama i što veću simbiozu znanstvenog, gospodarskog i javnog sektora u prevenciji i djelovanju – rekao je ministar Božinović.

Skupu su se obratili voditeljica Odjela za komunikacije, partnerstva i mreže Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Carmen Gruber te zamjenik gradonačelnika Velike Gorice, Neven Karas.

„Danas kada se susrećemo sa svim ovim vremenskim nepogodama, krizama, ratovima, potresima jasno je koliko je ustvari dobar odgovor na krizne situacije potreban. Veleučilište Velika Gorica ovo je započelo prije 17 godina, kada to još nije bilo u ovakvom obimu kao danas. Mislim da je danas to važnije nego ikada, ne samo ova konferencija nego i osposobljavanje, odnosno školovanje stručnjaka koji će biti sposobni odgovoriti na krize u budućnosti.“ – istaknuo je Karas.
Sudionike konferencije, predstavnike partnerskih institucija iz akademske, stručne i gospodarske zajednice, kao i više od stotinu studenata VVG-a i Zdravstvenog veleučilišta, pozdravila je v. d. dekana dr. sc. Tamara Čendo Metzinger koja je naglasila kako se Veleučilište trudi iz godine u godinu biti sve bolje sa željom da konferencija Dani kriznog upravljanja postane mjesto susreta istaknutih stručnjaka i znanstvenika koji se bave pitanjima sigurnosti i upravljanja u kriznim situacijama.
„Kao i ranijih godina, konferencija Dani kriznog upravljanja okupila je vodeće stručnjake iz područja kriznog upravljanja, pružajući tako priliku sudionicima da predstave najnovija istraživanja i rješenja o tako važnim temama kao što su klimatske promjene, održivost, sigurnost i zaštita, međunarodna i europska sigurnost, komunikacija i tehnologija, ali i da analiziraju krizne situacije proteklog razdoblja“, rekla je Čendo Metzinger.
Naime, analize kriznih situacija, praktične radionice i rasprave na ovoj konferenciji pružile su dragocjene uvide u uzroke i posljedice kriza poput potresa i ostalih koje su u proteklom razdoblju pogodile Hrvatsku te su značajna pomoć u pripremi za buduće izazove. Stručnjaci su zajedno predstavili rješenja kako možemo bolje razumjeti dinamiku kriznih situacija i kako možemo primijeniti te spoznaje u budućem upravljanju krizama koje nas zateknu.

Među brojnim stručnjacima, veliku pažnju zaokupilo je predavanje voditeljice Ureda za klimatske promjene EU Komisije Elene Malinovske Višnar, koja je predstavila temu klimatskih promjena i kako se pripremiti za posljedice koje donose.
Na ovo temu osvrnula se i prof.dr.sc. Sanja Kalambura, pomoćnica dekana za znanost. „Analize kriznih situacija, praktične radionice i rasprave na ovoj konferenciji pružile su dragocjene uvide u uzroke i posljedice kriza poput potresa i ostalih koje su u proteklom razdoblju pogodile Hrvatsku te su značajna pomoć u pripremi za buduće izazove. Stručnjaci su zajedno predstavili rješenja kako možemo bolje razumjeti dinamiku kriznih situacija i kako možemo primijeniti te spoznaje u budućem upravljanju krizama koje nas zateknu“, pojasnila je Kalambura.
Naime, na konferenciji su sudjelovali stručnjaci iz različitih područja i iz različitih dijelova Europe.
„Ovdje sam jer smatram da je izuzetno važno da se održavaju ovakve konferencije upravo zbog toga što se stalno susrećemo s raznim krizama poput Covida, migracijskih kriza i raznih drugih. Trebamo biti pripremljeni na krize i zbog toga je potrebno okupljati stručnjake, pogotovo na internacionalnoj razini, kako bismo razmjenjivali razna mišljenja i iskustva te bili spremni za buduće krize.“ – istaknula je još jedna draga sudionica konferencije, dosadašnja predsjednica Međunarodne federacije za zdravlje okoliša (IFEH) dr. Susana Paixao iz Portugala te dodala: „Također mi je drago da sam u Hrvatskoj upravo u ovom razdoblju jer je u Australiji izabran novi predsjednik Međunarodne federacije za zdravlje okoliša, dr. sc. Bruno Cvetković, kojemu čestitam na ovom važnom imenovanju.

Sve panel rasprave i okrugli stolovi pobudili su veliko zanimanje, kao i tehničko-taktički zbor u organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite na parkingu hotela Well gdje se održavala konferencija. Tehničko – taktički zbor civilne zaštite obišla su djeca osnovnih škola iz neposredne blizine Termi Tuhelj te sudionici konferencije. Svi zainteresirani mogli su se upoznati sa opremom i kapacitetima za djelovanje u kriznim situacijama koju su predstavili pripadnici civilne zaštite, vatrogastva, policije, Crvenog križa i gorske službe spašavanja. Posebno je zanimljiv svim posjetiteljima bio simulator potresa.

Na panelu pod nazivom „Uloga medija u kriznim situacijama“ razgovaralo se kako mediji mogu pomoći u oblikovanju javnog mnijenja u kriznim situacijama, strategijama za održavanje točnosti i pouzdanosti informacija tijekom krize, na koje načine društveni mediji mijenjaju tradicionalnu ulogu medija u kriznom komuniciranju te kako se PR sektor može pripremiti za nepredvidive krizne situacije u budućnosti.

Prvog dana konferencije održane su i dvije radionice: „Terenska koordinacija u kriznim situacijama“ i „Analiza podataka i bespilotni sustavi“. Sudionici radionica su od strane instruktora Ravnateljstva civilne zaštite upoznali sa navedenim temama u kontekstu zrakoplovnih nesreća odnosno organizacije sustava za potragu i spašavanje zrakoplova. Radionice su prevedene na vanjskom prostoru uz prezentaciju rada zapovjednog vozila i bespilotnih letjelica.

Na početku drugog dana konferencije sve sudionike je pozdravio župan krapinsko-zagorski Željko Kolar. Posebno je istaknuo važnost koordinacije svih sudionika i operativnih snaga sustava civilne zaštite u kriznim situacijama, prilagodbe klimatskim promjenama i važnosti akademske zajednice za određivanje rješenja na nove sigurnosne izazove.

Drugog dana konferencije održan je okrugli stol pod nazivom „Rizici gospodarenja otpadom – studija slučaja: Požar Drava International“. Cilj okruglog stola je bila analiza velike nesreće u Osječko-baranjskoj županiji uzrokovana požarom u pravnoj osobi Drava International i identificiranje prijedloga za poboljšanja u dijelu prevencije, pripravnosti i operativnog djelovanja. Na okruglom stolu su sudjelovali predstavnici sudionika i operativnih snaga sustava civilne zaštite koji su bili uključeni u saniranje posljedica požara, predstavnici znanstvene i stručne javnosti iz područja civilne zaštite, vatrogastva, javnog zdravstva, zaštite okoliša i gospodarenja otpadom.

Drugog dana konferencije održan je također i panel pod nazivom „Sustavi za rano upozoravanje“. Cilj panela je bio pregled i analiza trenutnog stanja sustava za rano upozoravanje u RH sa naglaskom na SRUUK (Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama), određivanje izazova u operativnom radu (normativni, funkcionalni, tehnički) i identificiranje prijedloga za poboljšanja. Na panelu su sudjelovali predstavnici Veleučilišta Velika Gorica, Ravnateljstva civilne zaštite, Hrvatske vatrogasne zajednice, Državnog hidrometeorološkog zavoda, Hrvatskih voda, Odašiljača i veza.

Paralelno uz okrugli stol i panel, drugog dana održana je radionica na temu „Vježbe kriznog menadžmenta“. Radionica je ima za cilj upoznati sudionike sa procesom planiranja, provedbe i analize vježbe Sudionici su izradili koncept vježbe s jasnom definiranim ciljevima, sudionicima i lokacijama vježbe temeljem scenarija pada sportskog zrakoplova na području Krapinsko-zagorske županije. Na radionici je prikazana studija slučaja državne vježbe ASAR 2023-3 održanoj u Republici Hrvatskoj prošle godine.

Ipak, konferenciju bi bilo vrlo teško ovako uspješno organizirati bez ustanova i tvrtki koje su nam pružile podršku i pomoć.
Posebnu zahvalu v.d. dekana Čendo Metzinger uputila je stoga pokroviteljima konferencije – gradu Velikoj Gorici i Ministarstvu unutarnjih poslova, zajedno s Ravnateljstvom civilne zaštite koji već dugi niz godina pružaju potporu i podršku održavanju ove konferencije, prije svega prepoznajući važnost tema kojima se ova konferencija bavi, kao i njihov značaj za današnje društvo u vremenu i okruženju u kojemu živimo i radimo.

Pokroviteljima, partnerima i sponzorima na kraju je još jednom, ispred Znanstvenog i Organizacijskog odbora konferencije, kao i ispred cijeloga Veleučilišta zahvalnice uručila prof. dr. sc. Sanja Kalambura.




Skip to content