Vijesti

2022 / Suradnja s lokalnom zajednicom – predavanja za povjerenike i zamjenike povjerenika civilne zaštite

Suradnja s lokalnom zajednicom – predavanja za povjerenike i zamjenike povjerenika civilne zaštite

01.10.2022

U procesu razvoja sustava civilne zaštite Grada Velike Gorice, a u suradnji s Veleučilištem Velika Gorica planirana su predavanja za povjerenike i zamjenike povjerenika civilne zaštite s područja grada.
Predavanja pod nazivom: „Uloga povjerenika (zamjenika) civilne zaštite u izvanrednim događajima“, održat će se u nekoliko termina u listopadu ove godine u prostoru Veleučilišta Velika Gorica te je na predavanjima planirano sudjelovanje svih 100 povjerenika i zamjenika povjerenika civilne zaštite koje je imenovao gradonačelnik, sukladno odredbama Zakona o sustavu civilne zaštite.

Prvo predavanje održano je u subotu 1. listopada, te predstoje još dva predavanja – 5. i 12. listopada.

Povjerenici i zamjenici povjerenika civilne zaštite imaju važnu ulogu u sustavu civilne zaštite na razini jedinica lokalne samouprave jer u dijelu svojih obaveza sudjeluju u pripremanju građana za osobnu i uzajamnu zaštitu te usklađuju provođenje mjera osobne i uzajamne zaštite, daju obavijesti građanima o pravodobnom poduzimanju mjera civilne zaštite te javne mobilizacije radi sudjelovanja u sustavu civilne zaštite, sudjeluju u organiziranju i provođenju evakuacije, sklanjanja, zbrinjavanja i drugih mjera civilne zaštite, organiziraju zaštitu i spašavanje pripadnika ranjivih skupina te provjeravaju postavljanje obavijesti o znakovima za uzbunjivanje u stambenim zgradama na području svoje nadležnosti i o propustima obavješćuju inspekciju civilne zaštite.

Na Danima kriznog upravljanja koje Veleučilište Velika Gorica organizira od 22. do 27. listopad ove godine, planirano je održavanje terenske vježbe civilne zaštite. Vježba „POTRES VG 2022“ održat će se 22. listopada te će na njoj sudjelovati, uz ostale operativne snage civilne zaštite, svi povjerenici i zamjenici povjerenika civilne zaštite s područja Grada Velike Gorice.
I ovo je jedan od niza primjera dobre suradnje VVG-a s lokalnom zajednicom.

Skip to content