Vijesti

2023 / Profesor Ettore Tamajo i suradnici objavili članak s novim otkrićima o evoluciji zvijezda

Profesor Ettore Tamajo i suradnici objavili članak s novim otkrićima o evoluciji zvijezda

08.02.2023

Naš nastavnik i znanstvenik Ettore Tamajo jedan je od autora članka Pomrčinske dvojne zvijezde velikih masa: Testiranje modela unutrašnje strukture i evolucije (Precizne fundamentalne karakteristike i površinske kemijske zastupljenosti za dvojne zvjezdane sustave V1034 Sco, GL Car, V573 Car te V346 Cen). Članak je 9. siječnja objavljen u časopisu Astronomy & Astrophysics s visokim faktorom odjeka od 6,24. Profesor Tamajo članak je objavio s kolegama, sveučilišnim profesorima iz Staffordshirea (Engleska), Leuvena (Belgija) i Zagreba.
Riječ je o znanstvenom radu na 25 stranica koji objašnjava zvjezdanu evoluciju dvojnih i višestrukih zvjezdanih sustava što do sada nije bilo poznato. „Ne samo da smo svoje metode i načine teorijskih modela predstavili, nego smo izračune temeljnih parametara zvjezdanih fotosfera doveli do relativne pogreške ispod 2%“, rekao je profesor Tamajo.
Mi, ne samo da smo ponosni na našeg profesora Tamaja, nego i na činjenicu da je objavom ovako visoko rangiranog članka i naše Veleučilišta ponovno prepoznato kao znanstvena institucija.
Čestitamo!
Više o ovom znanstvenom radu donosimo u sljedećem broju Gaudeamusa.

Skip to content