Vijesti

2021 / Stručni i sveučilišni studiji jednako su vrijedni

Stručni i sveučilišni studiji jednako su vrijedni

01.03.2021

U petak, 19. veljače 2021. Hrvatski sabor je gotovo jednoglasno, sa 127 glasova za i tri suzdržana usvojio predložene izmjene i dopune Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru. Stručni i sveučilišni studiji ovim Zakonom ostaju vezani uz iste razine Europskog kvalifikacijskog okvira (EQF); preddiplomski na razinu 6, a diplomski na razinu 7.

Dakle, novodonesene izmjene i dopune Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru tako jasno razlikuju razine kvalifikacija stečenih na stručnim i sveučilišnim studijima na sljedeći način:

  • Razina 6.st – kvalifikacije stečene završetkom preddiplomskih stručnih studija
  • Razina 6.sv – kvalifikacije stečene završetkom preddiplomskih sveučilišnih studija
  • Razina 7.1.st – kvalifikacije stečene završetkom specijalističkih diplomskih stručnih studija
  • Razina 7.1.sv – kvalifikacije stečene završetkom sveučilišnih diplomskih studija te integriranih preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija

Ovakvo zakonsko rješenje istovremeno potvrđuje različitost (binarni sustav – sveučilišni i stručni studiji), ali i jednaku vrijednost stručnih i sveučilišnih studija kao dvije različite, ali jednako vrijedne vrste obrazovanja unutar hrvatskog sustava visokog obrazovanja. 

U postupku donošenja ovoga zakonskog rješenja ocijenjeno je da će implementacija ovoga  Zakona unaprijediti binarni sustav visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Također, donošenje ovoga Zakona od iznimne je važnosti za studente i poslodavce u Republici Hrvatskoj, a i šire, budući da  Hrvatski kvalifikacijski okvir predstavlja reformski instrument koji uređuje cjelokupni sustav kvalifikacija na svim obrazovnim razinama u Republici Hrvatskoj kroz standarde kvalifikacija, temeljene na ishodima učenja i usklađene s potrebama tržišta rada.

Podsjetimo kako je Ustavni sud Republike Hrvatske donio Odluku, broj:U-I-2854/2018 i U-I-2855/2018 od 10. ožujka 2018. uz tri Izdvojena mišljenja sudaca, kojom je ukinuta odredba o jednakim razinama stručnih i sveučilišnih studija uz obrazloženje da stručni i sveučilišni studiji ne mogu biti smješteni na istoj razini kvalifikacijskoga okvira. 

Nakon Odluke USRH u proceduru donošenja propisa upućen je novi Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru u kojem se propisuje trinaest razina cjelovitih kvalifikacija te na razinu 6.st. smješta kvalifikacije stečene završetkom preddiplomskih stručnih studija te na razinu 7.1.st kvalifikacije stečene završetkom specijalističkih diplomskih stručnih studija, dok se na razinu 6.sv pozicioniraju kvalifikacije stečene završetkom preddiplomskih sveučilišnih studija, a na razinu 7.1.sv kvalifikacije stečene završetkom sveučilišnih diplomskih studija te integriranih preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija.

Skip to content