Vijesti

2023 / Studenti KM-a na redovnoj nastavi u KBC-u Sestre milosrdnice

Studenti KM-a na redovnoj nastavi u KBC-u Sestre milosrdnice

16.01.2023

Studenti stručnog diplomskog studija Krizni menadžment posjetili su KBC Sestre milosrdnice i sudjelovali u vježbi „Bolničke smjernice za definiranje prioritetnih mjera postupanja u kriznim situacijama-SZO“.
Naši su studenti tako odradili dio redovite nastave u sklopu kolegija Krizni menadžment zdravstva pod vodstvom predavačice Dijane Lujanac, mag. ing. admin. chris i gošće predavačice na kolegiju, glavne sestre Objedinjenog hitnog bolničkog prijema Martine Dušak, dipl. med. techn.
U vremenima katastrofe, bolnice igraju integralnu ulogu u zdravstvenom sustavu pružajući osnovne medicinske usluge skrbi za zajednicu. Svaki incident koji uzrokuje gubitak infrastrukture ili povećan broj pacijenata, kao što je prirodna katastrofa, teroristički čin ili kemijska, biološka, radiološka, nuklearna opasnost, često zahtijeva višestruki i multifunkcionalni odgovor kao i napor za oporavak, koji mora uključivati i pružanje zdravstvene zaštite. Studenti su samostalno uz smjernice koje je izdala SZO (Svjetska zdravstvena organizacija) Bolničke smjernice za definiranje prioritetnih mjera postupanja u kriznim situacijama i temeljem zadanog scenarija bili podijeljeni u 9 grupa, odnosno ključnih komponenti: Upravljanje i vođenje, Komunikacija, Sigurnost, Trijaža, Pojačani napori, Kontinuitet bitnih usluga, Ljudski resursi, Logistika i upravljanje opskrbom i Oporavak.
Cilj ove vježbe je bio osiguravanje kontinuiteta bitnih usluga, brza prilagodba za povećanim zahtjevima i sigurno okruženje za zdravstvene radnike i pacijente u slučaju krizne situacije. Kroz ovu vježbu studenti su koristili svoja znanja stečena i na drugim kolegijima specijalističkog studija Kriznog menadžmenta jer krizno planiranje u zdravstvenom sustavu kao i upravljanje bolnicama predstavlja kontinuirani proces koji zahtijeva besprijekornu integraciju planiranja i odgovora na napore s lokalnim i nacionalnim programima.
Veleučilište Velika Gorica i KBC Sestre milosrdnice mogu se pohvaliti višegodišnjom uspješnom međusobnom suradnjom. Mnogi djelatnici KBC-a Sestre milosrdnice upravo su na našem Veleučilištu usavršili svoja znanja i vještine koja svakodnevno koriste u svom radu.
Pripremile: Dijana Lujanac, mag.ing.admin.chris i Martina Dušak, dipl. med. techn

Skip to content