Vijesti

2024 / Studentima kriznog menadžmenta predstavljen rad HGSS-a

Studentima kriznog menadžmenta predstavljen rad HGSS-a

15.01.2024

U sklopu kolegija Hitne i spasilačke službe predstavljen je rad Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS). O ulozi HGSS-a studentima druge godine kriznog menadžmenta govorio je gorski spašavatelj Neven Korač, pripadnik HGSS-a Stanice Samobor.
„HGSS u Hrvatskoj ima 25 stanica i više od 1000 volontera specijaliziranih za spašavanje u planinama, stijenama, speleološkim objektima i drugim nepristupačnim mjestima te u slučajevima kada pri spašavanju treba primijeniti posebno stručno znanje i opremu,“ istaknuo je gorski spašavatelj Korač. Posebno je istaknuo rizik, volontiranje i solidarnost, odnosno tri osnovna društvena fenomena koja obilježavaju djelovanje gorskih službi spašavanja diljem svijeta.
Uz upoznavanje s poviješću i temeljnim zadaćama HGSS-a studentima je pojasnio što je sve potrebno za postati spašavatelj. Kao preduvjet naveo je završavanje jedne od škola Hrvatskog planinarskog saveza: alpinizam, speleologija ili planinsko skijanje, potom treba završiti medicinski tečaj prve pomoći ili zbrinjavanja unesrećene osobe u izvanbolničkim uvjetima, osnovni tečaj HGSS-a te tečajeve stijenskog spašavanja, spašavanja u zimskim uvjetima i speleo spašavanja.
„Biti pripadnik HGSS-a znači dragovoljno se opredijeliti da će sve svoje vrijeme besplatno posvetiti spašavanju ljudskih života,“ poručio je gost predavač Neven Korač, koji je ovom prilikom studentima dao savjete kako se ponašati u slučaju nesreće te ujedno prezentirao dio opreme i osnovnih čvorova koje se koriste tijekom akcija.
Inače, Hitne i spasilačke službe novi je predmet na Stručnom diplomskom studiju Krizni menadžment, a kao gosti predavači sudjeluju stručnjaci iz Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Ravnateljstva civilne zaštite, Oružanih snaga Republike Hrvatske, Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo – interventna služba, Hrvatskog crvenog križa i Službe za traganje i spašavanje na moru.

Skip to content