Vijesti

2023 / Terenska nastava – posjet NE Krško

Terenska nastava – posjet NE Krško

01.06.2023

Studenti studija Krizni menadžment posjetili su Nuklearnu elektranu Krško u Republici Sloveniji.
Po dolasku u Krško za studente je organizirano predstavljanje elektrane u mjesnom kulturnom domu. Kroz prezentaciju studenti su se upoznali s načinom funkcioniranja elektrane, načinom zbrinjavanja radioaktivno otpada, brojnim faktorima koji utječu na njezinu sigurnost, načinima i kapacitetom proizvodnje, podacima vezanima uz vlasničke odnose, infrastrukturu i njezin razvoj, ljudske potencijale i nizom drugih zanimljivosti. Predavanje je održao mladi hrvatski inženjer Ivo Žarković.
Nakon ovog prvog dijela i kraćeg osvježenja, studenti su autobusom stigli do same elektrane koja se nalazi nedaleko od samog centra Krško. Tu su prošli proceduru samoga ulaza u elektranu, te s potrebnom zaštitnom opremom krenuli u vođeni obilazak nenuklearnim dijelom elektrane. Obilazak je uključivao razgledavanje turbina, generatora, rashladnih tornjeva, kao i posjetu jednom od centara za izvanredne događaje, a potom i kontrolne sobe. U centru za izvanredne događaje ili krizne situacije studenti su imali prilike poslušati sve o načinu rada ovoga centra te potvrditi već stečena teorijska znanja, posebno kada je riječ o rizicima i procesima kriznog upravljanja. Iskoristili su stoga ovu jedinstvenu priliku, postavili mnoga pitanja te pritom dobili konkretne i zanimljive odgovore.

Obzirom da je ulazak u elektranu isključivo uz osobni dokument, bez mobitela, nismo mogli zabilježiti fotografije s ovoga dijela terenske nastave. Ipak, procedure se poštivati moraju, a iznimno visoka razina profesionalnosti što onda uključuje i sigurnosne protokole, također je dio ove terenske nastave koji ćemo memorirati kao iznimno dobre prakse.
Ovom prilikom zahvaljujemo Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Zagreba na pomoći u realizaciji ovoga našega putovanja te domaćinima ispred NE Krško.
Studente su na terensku nastavu vodile pročelnica studija dr. sc. Martina Mihalinčić i nastavnica Ana Mirenić.

Nuklearna elektrana Krško nalazi se u naselju Vrbini u Krškom, Slovenija. Elektrana je priključena na elektroenergetsku mrežu 2. listopada 1981., a puštena je u komercijalni rad 15. siječnja 1983. Izgrađena je zajedničkim ulaganjem Slovenije i Hrvatske koje su u to vrijeme bile dio Jugoslavije. Vlasništvo i danas dijele ove dvije države, svaka s udjelom od 50%.



Skip to content