Vijesti

2024 / Studenti kriznog menadžmenta na terenskoj nastavi u KBC Sestre milosrdnice

Studenti kriznog menadžmenta na terenskoj nastavi u KBC Sestre milosrdnice

23.01.2024

U sklopu terenske nastave kolegija Krizni menadžment zdravstva pod vodstvom prof.Dijane Lujanac, studenti druge
godine kriznog menadžmenta posjetili su Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice u Zagrebu. S funkcioniranjem bolnice u kriznim uvjetima studente je upoznala glavna sestra Objedinjenog hitnog bolničkog prijema (OHBP) Martina Dušak, koja je održala predavanje o organizaciji izvanbolničke hitne službe i OHBP-a u kriznim situacijama.
Govoreći o bolničkom odgovoru na masovnu nesreću, sestra Martina Dušak istaknula je kako odgovor mora biti planski smišljen prema kapacitetima i lokaciji bolnice, provediv u praksi, funkcionalan i poznat svim djelatnicima bolnice. „Dio plana je podizanje razine pripravnosti od djelomične do pune mobilizacije, definiranje koordinatora i zapovjednika, kartica postupanja koje su raspoređene prema funkcijama i pozicijama kako bi djelatnici pojedinih odjela i službi točno znali koji je njihov zadatak u slučaju masovne nesreće“, rekla je sestra Dušak.
U masovnoj je nesreći cilj što većem broju ozlijeđenih pružiti šansu za preživljenje sa što manje posljedica. „Za adekvatan odgovor na masovnu nesreću važno dobro poznavati resurse, protokole, osoblje i lokalne osobitosti,“ rekla je Dušak naglasivši kako je, za dobro snalaženje u situaciji masovne nesreće, ključno poznavati izvanbolničke i bolničke protokole trijaže i organizacije rada.
Zdravstvene ustanove izložene su posebnim sigurnosnim izazovima, više od bilo kojih drugih institucija moraju odisati osjećajem zaštićenosti i sigurnosti, a u kriznim situacijama moraju funkcionirati čak i kada je same zahvaćene nesrećom. Stoga su od velike važnosti Bolnička zapovjedna grupa, interventni plan djelovanja i standardni operativni postupci koje je iznimno bitno slijediti kako bi odgovor u kriznoj situaciji bio što učinkovitiji.
Tijekom terenske nastave studenti su uz stručno vodstvo zdravstvenih djelatnika obišli OHBP KBC-a Sestre milosrdnice gdje su se upoznali s načinom rada hitnog prijama koji je u incidentnim situacijama i katastrofama posebno važan s obzirom na broj pacijenata koji se mogu očekivati.

Skip to content