Vijesti

2023 / Terenska nastavu – posjet DOKING-u

Terenska nastavu – posjet DOKING-u

05.12.2023

U sklopu predmeta Antropogena ugrožavanja, pod vodstvom nastavnika dr.sc. Zvonka Orehovca i Marine Črnko, studenti druge godine diplomskog studija Upravljanje u kriznim uvjetima posjetili su tvrtku DOKING d.o.o.

Tijekom posjeta studentima je održano predavanje o razvoju daljinski upravljivih vozila s posebnim naglaskom na vozila koja se koriste tijekom kriznih situacija kao što su požari s opasnim tvarima, CBRNe ugroze i antiteroristička djelovanja.

Daljinski upravljiva vozila upravljana su na daljinu putem upravljačke konzole, a služe za ulazak u vruću zonu gdje vladaju uvjeti visokih temperatura i otvorene vatre, opasnosti od eksplozija, urušavanja, improviziranih eksplozivnih naprava, elektromagnetskih zračenja, visokih koncentracija kemijskih i bioloških opasnih tvari i sl. Takva vozila multifunkcionalna su te opremljena alatima, kamerama, senzorima i detektorima te pružaju brze, direktne, specifične informacije iz prve ruke prije ulaska snaga prvog odgovora a te informacije osiguravaju dodatne informacije koje pomažu pri odgovoru na incident te pravovremeno donošenje odluka.

Nakon predavanja studenti su imali priliku upoznati se s proizvodnim pogonom tvrtke DOKING te su im demonstrirane mogućnosti daljinski upravljivih vozila koja se koriste za potrebe odgovora u kriznom upravljanju, a neki od studenta i sami su se okušali u upravljanju takvim vozilom.

Skip to content