Vijesti

2023 / Velika Gorica-solarni grad – prva solarna elektrana na našem VVG-u

Velika Gorica-solarni grad – prva solarna elektrana na našem VVG-u

18.09.2023

Postavljanjem prve sunčane elektrane na krov Veleučilišta Velika Gorica i fizički je započela realizacija projekta „Velika Gorica Solarni grad – Odbrojavanje“ kojim će 22 javne zgrade u Velikoj Gorici biti opremljene sunčanim elektranama.
Veleučilište Velika Gorica, uz međunarodnu zakladu Energy Farm iz Norveške te Turističku zajednicu grada Velike Gorice, jedan je od partnera projekta, a ujedno je i prvi objekt na kojemu je krenulo postavljanje opreme. Očekivana godišnja proizvodnja električne energije je oko 22,68 MWh koji će dolaziti iz 48 fotonaponskih modula nazivne snage 20 kW.
Cilj spomenutog projekta je korištenje sunčeve energije za proizvodnju električne energije u javnim zgradama u našem gradu te promoviranje korištenje obnovljivih izvora energije. Sunčane elektrane za proizvodnju električne energije iz energije sunca bit će smještene na 22 javne zgrade na administrativnom području grada poput osnovnih škola, dječjih vrtića, društvenih domova i sportskih objekata.
Projekt “Velika Gorica Solarni grad” financira Island, Lihtenštajn i Norveška putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje od 2014. do 2021. u okviru programa „Energija i klimatske promjene“. Ukupna vrijednost projekta je preko 654 tisuće eura od čega je iznos bespovratnih sredstava 81,48% toga iznosa.

Skip to content