Vijesti

2022 / Završena konferencija Dani kriznog upravljanja

Završena konferencija Dani kriznog upravljanja

27.10.2022

Dvodnevnom Međunarodnom konferencijom završeni su ovogodišnji Dani kriznog upravljanja koji su započeli u subotu 22. listopada pokazno-terenskom vježbom u Parku Franje Tuđmana, te su nastavljeni radionicom “Razvoj kriznog menadžmenta kroz projekte EU“ i okruglim stolom “Civilna zaštita u lokalnoj zajednici“.

Konferenciju je jučer otvorio koordinator za poslove civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite (MUP) Darko Majstorović, dok je goste pozdravila prodekanica za znanost izv. prof. dr. sc. Sanja Kalambura. O samom tijeku Dana kriznog upravljanja i svih aktivnosti uzvanike i sudionike konferencije upoznao je predstojnik Centra za stručno obrazovanje i usavršavanje Igor Milić.

Živimo u vremenima teških izazova i ozbiljnih kriza. Stoga smo ovogodišnja uvodna predavanja posvetili trenutno najvećoj globalnoj krizi – ruskoj agresiji na Ukrajinu.
Naime, na konferenciji posvećenoj aktualnim krizama u svijetu, uvodna izlaganja održali su naši vrsni stručnjaci u području sigurnosti
prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila (Sveučilište Vern) s temom Novi svjetski poredak i geopolitički rizici i dr. sc. Marinko Ogorec (Veleučilište Velika Gorica) s temom Ruska agresija na Ukrajinu i europsku sigurnost.
Mlada znanstvenica dr. sc. Olha Sharan iz ukrajinskog Lavova uvodno je ispirčala osobna ratna iskustva iz grada u kojemu živi te potom održala predavanje pod nazivom “Information warfare as the key element of Russia’s hybrid war against Ukraine”. Olha Sharan asistentica je na Odjelu za europske i regionalne studije Fakulteta za međunarodne odnose Nacionalnog sveučilišta Ivan Franko u Lavovu.

Tijekom današnjeg dana bit će prezentirano oko 70 radova, što govori o velikom interesu za ovogodišnju konferenciju.
Osim iz Hrvatske, autori radova dolaze iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Italije, Crne Gore i SAD-a. Većina izlagača sudjeluje na konferenciji uživo, a manji broj će se javiti putem video veze. Dio sesija se također može pratiti online.

Dani kriznog upravljanja jedna su lijepa priča koju uz pomoć svih naših partnera želimo graditi i dalje.
Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u organizaciji i realizaciji Dana kriznog upravljanja.

Skip to content