Vijesti

2023 / Znanstveni razgovori triju žena povodom Međunarodnog dana žena u znanosti

Znanstveni razgovori triju žena povodom Međunarodnog dana žena u znanosti

10.02.2023

Povodom Međunarodnog dana žena u znanosti koji se obilježava 11. veljače u organizaciji VVG-a održano je hibridno predavanje pod nazivom „SCIENCE TALKS“, u kojemu su sudjelovale prof. dr. Susana Paixao iz Portugala, prof. dr. Ailim Schwambach iz Brazila i izv. prof. dr. sc. Sanja Kalambura s našeg Veleučilišta.
Nakon uvodnog dijela u kojemu je prof. Kalambura govorila općenito o ovom Međunarodnom danu i važnosti žena u svijetu znanosti te sve većem problemu snažnih klimatskih promjena, u razgovor se uključila prof. Paixao sa Sveučilišta u Coimbri (Escola Superior de Tecnologia da Saúde do Instituto Politécnico de Coimbra) te nastavila predavanje na temu Globalni pogled na utjecaj klimatskih promjena na zdravlje, uključivši se on-line iz Portugala. Posljednja, treća žena, prof.Schwambach (Instituição Evangélica de Novo Hamburgo) pridružila se iz Brazila ovim razgovorima, i to zanimljivostima pod nazivom Desetljeće oceana i Antarktika: Poziv na akciju!

“Hibridna” predavanja na engleskom jeziku slušali su u dvorani F srednjoškolci velikogoričke Gimnazije, dok je online putem bilo omogućeno i svima drugima da se uključe. Ovom prigodom gorički su srednjoškolci upoznati i s našim studijskim programima te mogućnošću priprema za državnu maturu koju mogu pohađati i na našem Veleučilištu, a o čemu su gimnazijalci dobili informacije od pomoćnice dekana Marjane Kuliš i voditeljice Studentske referade Jasne Jursik.

Podsjećamo kako je Opća skupština Ujedinjenih naroda 2016. godine proglasila 11. veljače Međunarodnim danom žena u znanosti. Ciljevi ovog obilježavanja su: promicanje ravnopravnog sudjelovanja žena u obrazovanju, osposobljavanju, zapošljavanju i odlučivanju u znanosti; uklanjanje svake diskriminacije žena, uključujući obrazovanje i zapošljavanje; prevladavanje raznih prepreka u obrazovanju, uključujući nastavne planove i programe u školama i visoko obrazovnim ustanovama, a s ciljem promicanja većeg sudjelovanja žena u znanosti.

Za 2023. godinu glavna poruka obilježavanja ovog dana je “Inovirajte. Demonstrirajte. Uzdignite. Napredujte.”

Skip to content