Vijesti

2020 / Naši studenti na Erasmusu u vrijeme virusa korone

Naši studenti na Erasmusu u vrijeme virusa korone

08.05.2020

Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola RH, u kojemu je tajnica ujedno i predsjednica našeg Studentskog zbora Katarina Šarac napravili su intervju s Erasmus studentima, među kojima je i naš student  Robert Niko Bajt koji u austrijskom Bečkom Novom Mjestu odrađuje stručnu praksu u sklopu studija održavanja zrakoplova. Donosimo dio razgovora sa studentom Bajtom:

  1. Gdje ste otišli na Erasmus? Austrija, Bečko Novo Mjesto, tvrtka UrbeAero.
  2. Kada ste otišli i koliko dugo ostajete na Erasmusu? Otišao sam početkom prosinca i ostajem do početka lipnja (trajanje 6 mjeseci)
  3. Nakon što je izbila epidemija COVID-2019 jesu li odmah zatvorili visoka učilišta, ili ako ste na praksi je li rad obustavljen? Ukoliko radite, ili slušate predavanja kakve su mjere poduzeli? Sveučilišta su bila zatvorena odmah po izbijanju pandemija, a tvrtka u kojoj radim je obustavila rad prvi tjedan kako bi osmislili plan za daljnji rad. Odlučili su se na rad u dvije skupine i to na način da se naizmjenično radi po tjedan dana.
  4. Ukoliko ste ostali na Erasmus praksi, odrađujete li ju? Kakve su mjere poduzeli da bi se zaštitili? Je li Vam omogućen javni prijevoz do radnog mjesta ? Radite li od doma? Kakav je utjecaj COVID-19 imao na vas rad i firmu u kojoj odrađujete praksu? Odrađujem za sad na prethodno naveden način, ali je najavljeno da će se u skorije vrijeme vratiti na normalno radno vrijeme. Dobili smo pravila kojih se moramo pridržavati, kao što je to držanje razmaka. Svaki dan imamo obavezo mjerenje temperature. Tvrtka je osigurala dezinfekcijska sredstva, rukavice i maske. Što se tiče maski, one su obavezne u trgovinama te se besplatno dijele na ulazu kao i rukavice te dezinfekcijsko sredstvo koje je moguće koristiti pri ulasku. Ne koristim javni prijevoz pošto mi je tvrtka blizu doma u kojem stanujem, ali inače postoji bus koji vozi. Ne radim od doma jer nije moguće pošto se radi o održavanju zrakoplova (mehaničar). Za tvrtku se smanjio opseg posla pošto je u pitanju opće zrakoplovstvo koje zbog raznih restrikcija doživjelo značajne promjene.
  1. Kako je ova situacija utjecala na vaše Erasmus iskustvo i planirate li se u budućnosti vratiti? Ovo mi je drugi put da sam na Erasmus praksi. Pošto sam pri kraju studija neću više imati mogućnosti otići, iako imam želju za produživanjem postojeće prakse. Ova je situacija utjecala najviše na način da od izbijanja pandemije radim svaki drugi tjedan te su mi onemogućeni fizički socijalni kontakti i put kući koji sam planirao za jedan vikend.

Cijeli razgovor pročitajte u sljedećem broju Gaudeamusa.

Skip to content