Eko škola

ODRŽIVI RAZVOJ – NOVI POJMOVNIK U KNJIŽNICI VELEUČILIŠTA

01.04.2022

Razumijevanje pojmova održivog razvoja

Baviti se sustavno problemima održivosti najveći je izazov 21. stoljeća. Kroz povijest je č vječanstvo samo naizgled „napredovalo“. U korak s razvojem industrije, otkrivanja novih planeta, stvaranja virtualnog svijeta, u kojem se trenutno odvija i obrazovanje, čovjek je pokleknuo pred bolestima, nejednakostima, pomanjkanjima prava, gladi, siromaštvom i još mnogim drugim stvarima. Hoćemo li stvarno uspjeti u nakani da sa 17 ciljeva održivog razvoja potaknemo ovaj svijet na stvaranje boljeg sutra? To ostaje vječito pitanje.

Iako se ciljevima održivosti uvodi sveobuhvatno rješavanje pitanja u tri važna segmenta: gospodarstvo, okoliš i društvo, ne možemo ne primijetiti da je upravo svaka od ovih sastavnica izazov sama po sebi. Okoliš i njegovi tereti te pritisci utječu na kakvoću života i od velike je važnosti da se pronađu pravovremena i učinkovita rješenja. Gospodarstvo treba u svakom svom dijelu biti na strani ljudskosti i čovječanstva, a društvo u cjelini u najmanju ruku pra- vedno. Neki bi rekli da je to utopijsko razmišljanje.

Ulazeći u problematiku održivog razvoja, primijetili smo da nedostaje sveobuhvatno shvaćanje pojmova održivosti. Ponekad je same pojmove teško i definirati, velik broj njih razmatra se i u jezičnom i u stručnom smislu što naravno daje određenu težinu razumijevanja ove kompleksne problematike.  Stoga je grupa autora koji su stalno zaposleni nastavnici Veleučilišta Velika Gorica kao i vanjski suradnici pripremila ova sveučilišni priručnik kojim se želi približiti pojmovno upravo održivost.

Odabir pojmova iz svakog područja održivog razvoja nije bio ni malo jednostavan no vjerujemo da svoju namjenu ima za sve generacije studenta različitih studijskih smjerova u Republici Hrvatskoj, ali i svima nama koji promišljamo o bilo kojem segmentu života na kugli zemaljskoj.

Pojmovnik možete pronaći u knjižnici Veleučilišta Velika Gorica. Vjerujemo da će Vas zanimati.

Skip to content