Osiguravanje kvalitete

Studenti na terenskoj nastavi u okviru predmeta Gospodarenje otpadom

06.07.2015

U okviru nastave iz predmeta Gospodarenje otpadom studenti treće godine stručnog studija Upravljanje u kriznim uvjetima bili su na terenskoj nastavi 29. lipnja 2015. god. s doc.dr.sc. Sanjom Kalamburom, prof.v.š. i Nives Jovičić, asis.

IMAG0330Prvo odredište je bila je tvrtka KOVA d.o.o. Tvrtka KOVA osnovana je 1983. godine, a svoju djelatnost ostvaruje na 5 000 m² poslovnog prostora u Mraclinu. Proizvodni program sastoji se od proizvoda za zaštitu okoliša, opreme za dječja igrališta, urbane opreme, čeličnih konstrukcija za auto industriju, te stambenih kontejnera i kiosaka. Danas su svi veći gradovi u RH opremljeni opremom za zaštitu okoliša koja je proizvedena u pogonima tvrtke KOVA, a dio proizvodnje iz tog programa se izvozi u EU, BiH i Republiku Srbiju. Direktor tvrtke ugostio je naše studente, proveo iz kroz pogone i upoznao s proizvodima, tehnologijama i procesima koji zadovoljavaju najviše standarde.

 

IMAG0357

 

Studenti su se oduševili novim proizvodom tvrtke KOVA – mobilnim reciklažnim dvorištem. MRD je specijalni kontejner sa tankvanom i posudama za sakupljanje opasnog i neopasnog otpada, u koji je moguće sakupiti 26 različitih vrsta otpada.

 

 

 

IMAG0394Nakon toga studenti su posjetili velikogoričko odlagalište otpada Mraclinska Dubrava i reciklažno dvorište. Odlagalište predstavlja građevinu namijenjenu za trajno odlaganje otpada, a Mraclinska Dubrava je sanirano, aktivno odlagalište izvedeno prema važećim zakonima gdje se otpad odlaže na sanitaran način uz monitoring vode i zraka. Predstavlja jedno od najbolje uređenih i opremljenih odlagališta komunalnog otpada u Republici Hrvatskoj. Opremljeno je brtvenim slojevima, sustavom odvodnje i obrade procjednih voda, sustavom otplinjavanja, skupljanja i obrade odlagališnog plina spaljivanjem. Sve navedeno naši studenti su razgledali uz stručno vodstvo.

 

IMAG0400

 

Sljedeće odredište bilo je najveće odlagalište komunalnog otpada u Hrvatskoj – Prudinec. Studenti su imali prilike vidjeti privremeno skladište glomaznog otpada, pogon za recikliranje građevinskog otpada, samo tijelo odlagališta kao i dnevni rad strojeva, uređaj za obradu procjednih voda te kompostanu za zeleni otpad.

 

 

Terenskom nastavom upotpunjeno je teorijsko znanje studenata stečeno tijekom semestra, a kvaliteta nastavnog procesa na kraju je unaprijeđena kroz praksu.

 

Skip to content